Levegő-víz hőszivattyú Svédországból

NIBE split AMS kültériSkandinávia egyik legnagyobb és legkorszerűbb hőszivattyú gyára, a NIBE a svédországi Markarydban állítja elő egész Európában jól ismert hőszivattyús berendezéseit.
A gyár elsősorban geohőszivattyúival vált piacvezetővé Európa északi felén, de gyorsan tör előre a délebbi országok, sőt az Amerikai Egyesült Államok piacain is.
Az évi 55–60 000 hőszivattyú előállítása a legkorszerűbb technológiával automatizált, robottechnikával felszerelt üzemben történik.
A minőségbiztosítási rendszer példaértékű.

Része a 100%-os tesztüzem, így hibás berendezés a gyártósorról gyakorlatilag nem kerülhet le. Így az sem tekinthető kuriózumnak, hogy a geohőszivattyúk jótállása – némi biztosítási díj megfizetése mellett– 5 év teljeskörű és 10 év kompresszor jótállásra terjeszthető ki, nem csak Svédországban, hanem szinte valamennyi piacon, ahol a termékeket bevezették. A gyártó talán legnagyobb előnye az ügyfelekkel történő együttgondolkodás. Külön gondot fordítanak mind a tervezők, mind a kivitelezők munkájának segítésére. A közel 30 éves hőszivattyús múlt során folyamatosana végfelhasználók igényeinek legmagasabb szintű kielégítése volt a másik fő cél.

Így jutottak el például a mai színes, rendkívül egyszerű, nagyfelületű kijelzőhöz, amely ma már magyar nyelvű is lehet, és amennyiben valahol elakad az üzemeltető, akkor súgót vehet igénybe, amely továbbsegíti a beállításokban. Amennyiben újabb fejlesztés jelenik meg a gyár termékeiben, a vezérlésben, azt egyszerűen USB csatlakozó segítségével frissítheti üzemelő berendezésén maga a tulajdonos is.

NIBE Split ACVM beltériA NIBE hőszivattyúinak hazai kizárólagos képviseletét a Penta-Klíma Kft. látja el. Az első rendszerek három éve helyezték üzembe, számuk ma már százas nagyságrendű és tulajdonosaik elégedettek működésükkel.
Emellett a céget büszkeséggel töltik el azok a magas szakmai elismerések, amelyeket a hőszivattyúkkal elértek. Így a megújuló energiaforrások felhasználása kategóriában 2009-ben a Hungarotherm újdonságdíját az F1250-es, teljesen inverteres geohőszivattyú kapta, az idén a Construmán pedig ezt a díjat a SPLIT levegő-víz hőszivattyú kapta meg.

A gyár a 2009. évi frankfurti ISH kiállításon mutatta be „NIBE SPLIT” elnevezésű levegő-víz hőszivattyúját, amely a piacon fellelhető egyik legkompaktabb és legtöbb funkcióval felvértezett ilyen típusú termék.
A készülék osztott, ún. split-rendszerű hőszivattyú, egy kültéri és egy beltéri egységből áll. A kültéri egység tartalmazza az elektronikusan szabályozott kompresszort, így az épületen belülre semmilyen zajforrás nem kerül.
A kültéri egység gyárilag rendelkezik a szükséges hűtőközeg mennyiséggel.

A beltéri egység tartalmazza:
• a 270 literes HMV-tárolót, amely rozsdamentes acélból készült, átfolyós rendszerű, így pangó HMV nincs a rendszerben (a tároló külső hőforrás csatlakoztatására felkészített, így szolár panelek vagy kiegészítő fűtésként gázkazán stb. is könnyen csatlakoztatható),
• a hűtőközeg-víz hőcserélőt,
• a HMV váltószelepet
• egyéb hidraulikai kapcsolásokat (2 db egyutú szelep),
• az automatikus vezérlést
• 4 fokozatban kapcsolható kiegészítő villamos fűtőbetéteket (max. 9 kW),
• egy elektronikusan szabályozható keringtető szivattyút

A készülék telepítése egyszerű, a hozzá kapcsolódó hőközpont kiépítése is általában könnyű, mivel a funkciók ellátásához szükséges kapcsolásokat gyárilag tartalmazza. Egy csatlakozás szükséges a hálózati víznek, egy a meleg víznek, 1 pár a fűtési/hűtési előre és visszatérő vezetéknek, valamint 1 pár a kültéri egységnek.

A NIBE Split előnyei

1. Inverteres twin-rotary kompresszor: Alacsony veszteség – teljesítmény igény szerint. A kompresszor 30% és 100% közötti teljesítmény szabályzásra képes. Köszönhetően az inverteres technológiának fordulatszáma automatikusan követi a háztartás energia igényeit. Úgy került hogy alacsony hőmérséklet esetén is hatékonyan működjön, amikor a tulajdonos úgy érzi, hogy a legnagyobb szükség van a melegre.

A kompresszor működése és vezérlésének módja biztosítja, hogy a hatékonyság alacsony külső hőmérsékletnél is megfelelő legyen

2. Expanziós szelep: Nagyobb pontosság a kalorikus körben – az expanziós szelep a Nibe Split tökéletesebb működését szolgálja. Az eredmény hűtés és fűtés esetén magas COP/EER értékek és pontos teljesítményszabályozás.

3. Kültéri egység burkolata: A kültéri egység kétrétegű epoxy alapú festése hosszú korróziómentes élettartamot és tetszetős megjelenést biztosít.

4. Bordás hőcserélő kialakítás (elpárologtató): Attól függően, hogy fűt vagy hűt a berendezés, az elpárologtató a külső levegőből felveszi vagy leadja az energiát. A polimer borítás kifejezetten tartóssá teszi, míg az elpárologtató megnövelt felülete fokozza a hőelvonás vagy hőleadás mértékét.

5. Alacsony indítási áramerősség: A Nibe Splitnek egy inverteres hajtású kompresszora van, amely alacsony indítási áramot biztosít. Az alacsony fordulatú indítás és a fokozatos teljesítmény elérés miatt a rendszer nem okoz vételi zavart az épületen belüli egyéb elektronikai cikkeknél.

6. Ventilátor: Az energiatakarékos ventilátor motor fordulatszámát a vezérlés a szükséges levegő igény szerint változtatja. A ventilátor lapátokat úgy tervezték, hogy a lehető legalacsonyabb zajkibocsátás mellett a lehető legtöbb levegőt szívja át az elpárologtató lemezei között.

7. Modern vezérlés és kezelőfelület: Mind a bel- mind a kültéri egység együttes irányítására tervezték a felhasználóbarát kezelőfelületet, így mindenki élvezheti a rendszer páratlan előnyeit. Gyors, egyszerű telepítés, mellyel a háztartások eltérő igényeire lehet illeszteni a berendezés működését. A vezérlés érzékeli az épület karakterisztikáját, monitorozza és vezérli a kültéri egységet, a kompresszort, a fordulatszámot és a leolvasztás szükségességét. Az eredmény dinamikus, szabályozható fűtés-hűtés biztosítása, valamint komfortos hőmérséklet

8. Keringtető szivattyú: Az energiatakarékos DC inverteres motorral meghajtott szivattyú fordulatszám változtatásával csak a szükséges vízmennyiséget keringteti a rendszerben.

9. Szigetelés anyagai és vastagságuk: A hőveszteséget minimalizálja az alkatrészek teljesen zárt szigetelése, így megakadályozza az energiaveszteséget, valamint hűtéskor a kondenzvíz megjelenését és csepegését. A tároló szigetelése minimalizálja a hőveszteséget és így költségkímélő.

10. Beépített hőcserélő: a hőcserélőt a HMV tartályba építették, korrózióálló és megnövelt felületével hatékonyabb hő hasznosításra alkalmas. Ez magasabb teljesítményt és nagyobb megbízhatóságot eredményez.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.